Puy de la Vache en Puy Lassolas

In deze blog proberen we iets nieuws, namelijk fotogalerijen. Deze zijn te herkennen aan een reeks kleine fotootjes achter elkaar. Door op één van de fotootjes te klikken worden ze in het groot geopend.

Het departement waarin dit deel van de Auvergne ligt heet Puy de Dôme, naar de bekendste vulkaan in dit gebied. In totaal ongeveer 80 vulkanen maken onderdeel uit van de keten die hier ligt. We zijn al vaker in deze omgeving geweest, maar hebben eigenlijk nog nooit een vulkaan hier bezocht. Dus vandaag (woensdag) moest het er maar eens van komen. We kozen voor twee jongere vulkanen: Puy de la Vache en Puy Lassolas. We vinden het vertrekpunt redelijk snel. Dus auto parkeren en schoenen aan.

image

Het eerste stuk van de wandeling is vrij vlak en omdat het op deze hoogte niet heel warm is, hebben we de indruk dat we niet heel erg gaan zweten. Maar daar vergissen we ons in, want bij het eerste bordje op de route blijkt dat we een aardig klimmetje voor de boeg hebben.

image

image

image
Hier moeten we boven op zien te komen

Eerst nog redelijk beschut maar daarna steeds minder begroeiing en steeds meer vulkaansteen. Zo steil hebben we afgelopen jaren niet meer geklommen. Klik op de kleine foto’s voor een vergroting.

Als we boven komen lopen we tegen een bordje aan dat ons vertelt dat we daar niet naar beneden mogen. Dus eerst maar eens de kaart bestuderen, even op adem komen en een broodje eten terwijl we van het uitzicht op alle vulkanen in de omgeving genieten.

image

Uiteindelijk wordt duidelijk dat we via de flank van de vulkaan moeten oversteken naar de andere vulkaan, waar ons weer een behoorlijk stevig klimmetje wacht om boven te komen.

Daar moeten we naartoe
Daar moeten we naartoe
Via de flank
Via de flank

image

Met uiitzicht op de Puy de Dôme
Met uiitzicht op de Puy de Dôme

Dit keer is een deel van de klim voorzien van trappen. We zijn er het eigenlijk wel over eens dat het zonder trappetjes een stuk prettiger klimmen is.

Eenmaal boven op de tweede vulkaan aangekomen moeten we weer naar beneden, de krater in. Tot onze schrik bestaat de hele afdaling uit treden. Dat wordt dus een behoorlijke aanslag op de knietjes, want elke tree is net te breed en te hoog om soepel naar beneden te kunnen lopen. En de afdaling is mogelijk nog steiler dan de klim. De afdaling duurt dan ook bijna nog langer dan de klim.

image

image

Beneden in de krater aangekomen zien we vooral veel zwart lavagesteente. Een waar maanlandschap. Na een korte pauze duiken we het bos weer in voor het laatste vlakke stuk terug naar de auto. En juist op dat stuk besluit Lidie te struikelen over een klein steentje en haar elleboog open te halen. Maar ze had hier ook met gemak iets kunnen breken, dus eigenlijk valt de schade nog mee.

image

 

image

image

Terug bij de auto laten we ons plan om nog naar de Puy de Dôme te rijden maar varen. Daarvoor is het eigenlijk te laat, want we moeten nog boodschappen doen voor het eten. Dus op naar de winkel, terug naar de camping en een paar hamburgers en worstjes op de bbq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.